מחקרים הוכיחו כי החוויות שעוברים ילדים בחמש השנים הראשונות לחייהם משפיעות באופן משמעותי על תוצאות ההתפתחות שלהם בהמשך. לכן, חשוב שהורים, מחנכים ואנשי מקצוע בתחום יבינו בדיוק מה קורה בשלבי ההתפתחות המוקדמים האלה. כך הם יוכלו לתת מענה יעיל לצרכי הילד ולהבטיח לו התחלה טובה בחיים.
לימודי התפתחות הילד יכולים להועיל לא רק לאלה שמחפשים תואר בתחום מעניין ומרתק, אלא גם להורים שאינם מודעים לחשיבותן של חמש השנים הראשונות בחיי ילדיהם, כדי שיוכלו לספק להם את הסביבה הטובה ביותר, מבלי חלילה לגרום להגבלת ההתקדמות שלהם בחיים.
על מנת לעזור לכם להבין את מהותן של השנים הראשונות, נציין את אבני הדרך אליהן ילדים אמורים להגיע בכול שלב.
מהם 5 השלבים בהתפתחות הילד?
5 שלבי ההתפתחות של הילד מתארים את הדרך שבה ילדים גדלים, משתנים ומפתחים מיומנויות פיזיות, חברתיות, רגשיות, קוגניטיביות ותקשורתיות:
- יילוד – מגיל 0 עד 3 חודשים
- תינוק – מגיל 12-3 חודשים
- פעוט – מגיל 3-1 שנים
- גיל הגן – מגיל 4-3 שנים
- גיל בית ספר מגיל 5-4 שנים
בכול אחד משלבים אלה הילדים מגיעים בקצב שלהם לאבני הדרך המתאימות לגילם.
מהם המאפיינים של תחומי ההתפתחות העיקריים של הילד?
ילדים צוברים מיומנויות ב-4 תחומים עיקריים, בכל אחד משלבי ההתפתחות:
- תחום התקשורת והדיבור
ילדים צריכים ללמוד לתקשר עם אנשים מסביבם. הם לומדים שפה, לומדים לשוחח עם האחר ומתחילים לסווג את העולם שסביבם. הליך זה אינו פשוט ועשוי להוביל לשגיאות שונות, למשל כשהילד לומד שחפץ עגול הוא ׳כדור׳, הוא צריך עכשיו להבין האם כל חפץ עגול נקרא ׳כדור׳. האם גם הירח הוא כדור ואפשר לשחק בו, ולמה לא? זה לוקח זמן עד שהילד מסוגל להבחין בין מילה אחת לאחרת.
- התחום הפיזי
לאורך זמן הגוף הצעיר עובר התפתחות בתחום המוטוריקה הגסה (הילד לומד להשתמש בשרירים הגדולים, כמו הידיים והרגליים), ובתחום המוטוריקה העדינה, כמו שימוש בשרירי האצבעות כדי לבצע תנועות עדינות ומדויקות.
- התחום החברתי והרגשי
ככול שהילד גדל הוא מתחיל לפתח את הזהות, הדימוי העצמי והתפיסה הרגשית שלו. הילד מתחיל גם לפתח קשרים עם אחרים, לומד כיצד להתרועע וכיצד לנהוג לפי כללי ההתנהגות החברתיים.
- התחום הקוגניטיבי
התהליכים הקוגניטיביים מתייחסים לתפקודים ברמה גבוהה יותר של המוח וכוללים חשיבה, ידיעה, זכירה, שיפוטיות ופתרון בעיות. ככל שהילד הולך ומתפתח כך גדלה ההבנה שלו את העולם, משתפר הזיכרון שלו והוא מצליח להתרכז טוב יותר ולשכלל את כישורי פתרון הבעיות שלו.
כל תחומי ההתפתחות הללו קשורים האחד בשני בכול אחד מהשלבים והילדים לא יכולים להתקדם בתחום אחד מבלי להתקדם גם בתחומים האחרים.
אבני הדרך ההתפתחותיות
אבני הדרך, שנקבעו לאורך כל שלבי התפתחות הילד, נוצרו לאחר מחקרים רבים. אבני דרך אלה נועדו לעזור להורים ולמחנכים להבין למה עליהם לצפות, בעיקר כדי שיוכלו לזהות עיכובים ובעיות ולספק לילד תמיכה נדרשת מוקדם ככול האפשר.
עם זאת, עדיין חשוב להבין שאבני הדרך הם מעין מדריך כללי. אמנם, ההתפתחות של הילד נוטה להתרחש בסדר קבוע עבור כל אחד מהילדים, לדוגמה הילד צריך ללמוד לעמוד לפני שילמד ללכת, אבל מסגרת הזמן היא גמישה וכל ילד מתפתח בקצב שלו. בדרך כלל אין מה לדאוג כשמתגלים הבדלים בין ילדים. אחרי הכול, כמו בשלבים אחרים בחיים שלנו, כל אדם הוא שונה. בנוסף, קצב ההתפתחות תלוי בגורמים רבים, כמו הסביבה, הבריאות, הגנטיקה והרקע המשפחתי (מידת התמיכה שהילד מקבל מהמשפחה).
אם ההתקדמות של הילד מעוררת דאגה, תוכלו לעקוב אחריו ולרשום את פרקי הזמן שבהם השיג את אבני הדרך ההתפתחותיות, ובמקרה הצורך לשוחח עם רופא הילדים. זיהוי מוקדם של עיכובים בהתפתחות יכול להיות מועיל ביותר להתפתחות תקינה של הילד בטווח הארוך.