מדריך בטיחות של מד"א לקראת חג הסוכות

מדריך בטיחות של מד"א לקראת חג הסוכות

כמדי שנה, מפרסם מגן דוד אדום מדריך בטיחות לקראת חג סוכות, במהלך בניית הסוכה שנהוג להתחיל לבנותה מיד בצאת יום כיפורים ובעת אירוח בני המשפחה בסוכה

עם ישראל יחגוג בשבוע הבא את חג הסוכות באירוח אושפיזין בסוכה ויצאו בהמוניהם לטיולים ברחבי הארץ; בשמורות הטבע, פארקים לאומיים וחופי רחצה. מגן דוד אדום מפרסם את מדריך הבטיחות, על מנת לקיים את החג בבריאות וללא נפגעים. בשנה שעברה הפראמדיקים של מד"א נאלצו לקבוע את מותו של גבר בן 75 שנפל מסולם כשגזם עץ דקל.

במהלך חג הסוכות וחול המועד, יתוגברו תחנות מגן דוד אדום ברחבי הארץ בחובשים, פרמדיקים, אמבולנסים, ניידות טיפול נמרץ, אופנועי החירום של מד"א, רכבי בימבולנס, סירות הים-בולנס המתקדמות של מד"א, שיפעלו במתכונת מתוגברת לטובת הנופשים בכנרת בחופי אילת וכן 2 מסוקי מד"א בצפון ובדרום יעמדו בכוננות.

נוסף על זאת, ובשל מחסור חמור בדם העלול לסכן חיים, בשירותי הדם של מד"א קוראים לציבור להגיע ולתרום דם במהלך חג הסוכות. מידע על מיקום עמדות התרמות דם ניתן למצוא באתר האינטרנט של מד"א בכתובת http://www.mdais.org/dam או בטלפון 03-5300400

 

מדריך מד"א לחופשת חג הסוכות:

בניית סוכה בטוחה:
✔️ בונים סוכה בחצר הבית? הקפידו לנעול נעליים סגורות, לנכש את הצמחייה הסמוכה שבתוכה עלולים להסתתר נחשים וזוחלים מסוכנים אחרים, וודאו כי דרכי הגישה אל הסוכה וממנה יהיו פנויים ממכשולים שונים, באופן שיאפשר יציאה מהירה מהסוכה בעת הצורך.
✔️ הקפידו למקם את הסוכה במרחק בטוח ממתקני חשמל ובלוני גז. הקפידו שלא להדליק אש בקרבת בלוני הגז או מתקני החשמל, אם ישנם, במהלך הקמת הסוכה.
✔️ בונים סוכה במרפסת בקומה גבוהה או על גבי פיגומים? הקפידו לוודא שלא ייפול אף חפץ כבד למטה, מחשש שיפגע בעוברים והשבים. בכלל זה, וודאו כי גגונים נפתחים ואדניות מקובעים היטב למקומם, וכי אין סכנה לנפילת קרשי הסוכה, חלקי סכך או כל חפץ אחר למטה.
✔️ במהלך הקמת דפנות הסוכה, יש להקפיד להרחיק מהאזור ילדים, על מנת שלא ייפגעו מחלק שעלול ליפול עליהם. בנוסף, יש לוודא חיזוק הדפנות זו לזו, באופן כזה שלא יאפשר את קריסתן. יש להקפיד במיוחד כאשר מדובר בדפנות עץ, או כל חומר קשיח אחר.
✔️ במהלך הנחת הסכך, יש להיזהר בעמידה בגובה. יש להתרחק מעמודי חשמל ומכבלי חשמל ולהיזהר לא לגעת בהם. אין לטפס על מעקה המרפסת, או על סולם שאינו יציב. את הסכך יש לחזק לגוף הסוכה, כך שלא יעוף ברוח ויפצע עוברי אורח.
✔️ בקצותיהם של כפות הדקלים ישנם קוצים העלולים להיתפס באצבעותיהם ובידיהם של העוסקים בבניית הסוכה. יש להרחיק את כפות הדקלים מילדים, ולוודא שלא יידקרו מהן. בנוסף, יש לאחוז בכף הדקל מתחתיה ולא בין העלים, מחשש לבעלי חיים מסוגים שונים העלולים להימצא שם.
✔️ במהלך חיבור הסוכה לחשמל, יש לשים לב שלא לגעת בחוטי חשמל חשופים או בנקודות חשמל שאינן בטוחות. יש לוודא כי בטרם חיבור הסוכה לחשמל, השקעים תקניים ובטיחותיים לשימוש בשטח פתוח, ועמידים למים, על מנת להימנע מהתחשמלות. הימנעו מהתקנת כבלי חשמל שאינם תקינים בסוכה, שכן הדבר עלול לגרום לקצר חשמלי ולשריפה.
✔️ תליית קישוטים: אין לעמוד על מעקות, סולמות לא יציבים, כסאות וכו', על מנת לתלות את קישוטי הסוכה. אסור לתלות קישוטים על חוטי החשמל ובסמוך לנורות החשמל שמאירות את הסוכה מחשש לשריפה. יש להקפיד שילדים לא ייפגעו ולא ייפלו מגובה במהלך קישוט הסוכה, ויש לוודא שמבוגר אחראי נמצא בסמוך ומשגיח עליהם כל העת. נפילה מגובה עלולה לגרום לנזק לעמוד השדרה, לזעזועי מוח ובמקרים קשים אף למוות. בכל מקרה של נפילה מגובה, יש להתקשר למד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון "מד"א שלי", באמצעותו יכולים צוותי מד"א לדעת היכן מיקומכם המדויק. אין להזיז את הנפגע ואין להרימו.
✔️ יש להימנע מלהשאיר נרות דולקים בתוך הסוכה ללא השגחה, ויש לתת את הדעת על מיקום הנרות בסוכה בכל עת, זאת במטרה להימנע משריפות בסוכה. הימנעו מלהשליך בדלי סיגריה בשטח הסוכה או בסמוך לה, על מנת למנוע אפשרות של שריפה.
✔️ בכל מקרה של פגיעה, יש להזעיק במהירות את צוותי מד"א בטלפון החירום 101 או באמצעות יישומון "מד"א שלי", ולהישמע להנחיות החובשים והפאראמדיקים במוקד, עד להגעת צוותי מד"א למקום.

 

בטיולים:
✔️ הישמרו מוואדיות, נקיקים ומסלולים שאינם מסומנים. ייתכן ומדובר באזור מסוכן שאתם עלולים להיפגע בו.
✔️ בכל חשיפה לשמש יש להצטייד בקרם הגנה וכובע רחב שוליים.
✔️ אין לטבול במקוואות מים, בריכות או מעיינות שאינם מסומנים. אין לרחוץ בחופי רחצה בשעות בהן אין מציל בחוף. אין לקפוץ ראש לבריכות מים עכורים.
✔️ הקפידו שלא לטייל בשעות החום הכבד ודאגו לנוח בשעות אלה.
✔️ לכל מסלול הליכה, הצטיידו בכמות המים המרבית האפשרית (לפחות 3 ליטר מים לאדם).
✔️ במידת הצורך קצרו את מסלולי הטיול והקפידו שלא לטייל בשעות הסמוכות לחשיכה, על מנת שלא להיתקע באזורים מרוחקים בשעות החושך.
✔️ עדכנו איש קשר על זמן היציאה ומקום הטיול וזמן החזרה המשוער.
✔️ חשוב לתת תשומת לב לילדים שמתארחים בסביבה לא מוכרת (אצל משפחות, חברים, צימרים, בתי הארחה וכו'). לדוגמא: במקום שבו קיים חלון ללא סורגים, מאגר מים חשוף, מוצרי חשמל נגישים וכדומה.
✔️ יש להקפיד על סוללה למכשיר הנייד שתאפשר הזעקת סיוע במקרה הצורך.

בעת עריכת פיקניק בחיק הטבע יש לשמור על כללי הזהירות הבאים:
✔️ הבערת האש: שימו לב היכן אתם ממקמים את מתקן המנגל שלכם, והרחיקו אותו מעצים וצמחיה. בנוסף, וודאו כי הגחלים כבויים ורכזו אותם אל מתקני האיסוף.
✔️ יש להרחיק ילדים ממקורות אש וחום, חומרי בערה נוזליים או מוצקים ושמן טיגון.
✔️ על מנת להימנע מהכשת נחשים ובעלי חיים ארסיים, יש להקפיד שלא להפוך אבנים וסלעים, לנקוט משנה זהירות בזמן ישיבה על מדשאות וקרקע חשופה בטבע, ולא להלך יחפים או בסנדלים באזורים אלו.
✔️ הצטיידו בערכת עזרה ראשונה וודאו שישנם בהישג יד אמצעי הטיפול הדרושים, עד להגעת צוותי מד"א המקצועיים במידת הצורך.
✔️ אלרגים למזון, לעקיצות דבורים ולגורמים נוספים צריכים להצטייד בתרופות מתאימות ובמזרק אפיפן, ע"פ הנחיות הרופא המטפל.

בנסיעות:
✔️ אין להשאיר ילדים ופעוטות ברכב ללא השגחה, גם כאשר החלונות פתוחים. בימי החום הכבד הרכב מתחמם במהירות. ילד שנשאר ללא השגחה ברכב, חשוף לסכנת מכת חום, התייבשות ואף מוות.
✔️ במהלך נסיעות, יש לוודא כמות מים מספקת עבור הנוסעים, היות שסכנת התייבשות קיימת גם כאשר המזגן ברכב דולק.
✔️ יש לדאוג להניח כיסוי בד על כל כיסא בטיחות לפעוטות, על מנת שהחום הגבוה ברכב לא יגרום לכוויות בגוף הפעוט.
✔️ יש לוודא כי דלתות הרכב באזור מושבי הילדים נעולות וכי אין באפשרותם לפתוח חלילה את דלת הרכב תוך כדי נסיעה. מומלץ להשתמש ב'נעילת ילדים'.
✔️ הרחיקו ממושבי הילדים חפצים קטנים או חדים, שהם עלולים להכניס לפיהם, או להיחתך מהם במהלך הנסיעה.
✔️ עם תום הנסיעה, בצעו סריקה ברכב וודאו כי כל הילדים יצאו ממנו, וכי איש לא נותר ברכב הסגור. הטמפרטורה ברכב סגור מזנקת בתוך דקות בודדות ועלולה לגרום למכת חום ואף למוות.
✔️ סעו בזהירות יתרה!! הפחיתו באופן משמעותי את מהירות הנסיעה במהלך החופשה. שימו לב במיוחד לילדים הנמצאים סמוך לכבישים, בין מכוניות חונות ובאזור מעברי החציה.

כללי זהירות בחוף הים ובבריכות:
✔️ יש לרחוץ רק בחופים ובבריכות מוכרזים הנמצאים בפיקוח מציל ובזמן שיש בהם שירותי הצלה. אם מגיעים לאחר שעות הפעילות של המציל בחוף או בבריכה – אין להיכנס למים!
✔️ יש להישאר תמיד בטווח העין של המציל. שימו לב – אם אינכם רואים את המציל, גם הוא כנראה לא רואה אתכם ואתם עלולים להימצא בסכנה.
✔️ יש להימנע ממשחקים מסוכנים. אין לשחק "משחקי הטבעה" במים, אין לקפוץ על מי שנמצא במים ואין לקפוץ ראש במים רדודים, מחשש לפגיעה בעמוד השדרה ובראש. בנוסף, אין לרוץ מסביב לשפת הבריכה, מחשש להחלקה ופציעה.
✔️ אין לשחות באזור שובר הגלים. באזור זה עלולות להיווצר מערבולות חזקות שמושכות לקרקעית הים.
✔️ הרחצה בים תחת השפעת אלכוהול אסורה מסוכנת.

למבלים עם תינוקות וילדים בים, בבריכה או סמוך לכל מקור מים אחר – שימו לב לכללי הזהירות הבאים:
✔️ תינוקות וילדים עד גיל 5 הם אוכלוסייה מועדת לטביעה. עקב מבנה גופם (ראשם כבד וגדול יחסית לגוף ומרכז משקל גופם גבוה יותר) הם עלולים להתהפך כשראשם קדימה אל תוך מי הבריכה, הים, הגיגית, או האמבטיה, ולטבוע. ילדים גם אינם מבינים את מהות הסכנה ואינם יודעים להיזהר. על כן, החשיבות בשמירה צמודה עליהם ליד מקורות מים משמעותית מאוד.
✔️ טביעה מתרחשת תוך רגעים בודדים. מספיקות שניות מעטות של חוסר תשומת לב מלאה, בהן הילד עלול לטבוע. יש להישאר כל העת בטווח יד מהילדים שבמים ולהתרכז רק בהם. אם נכנסתם למים עם מספר ילדים, אנא דאגו למבוגר אחראי נוסף שישהה לצדם.
✔️ מצופים, גלגלי ים ודומיהם מקנים תחושה מוטעית של בטחון. זכרו שפריטים אלה אינם מעניקים הגנה מלאה לילד מפני סכנות הטביעה, ועל כן חשוב להקפיד לשמור על ילדים גם כשהם מצוידים בפריטים אלה.
✔️ יש לוודא כי הילדים מוגנים באופן מלא מפני נזקי השמש. יש להקפיד למרוח אותם בקרם הגנה מתאים, ואף רצוי להלביש תינוקות בבגד ים מלא וארוך על מנת להגן על גופם.
✔️ אין להשאיר פעוטות וילדים בקרבת מקורות מים ללא השגחה צמודה. פעוט עלול להחליק בשניות, והפגיעה בו תהיה קשה במיוחד, שכן חבלת ראש מנפילה שכזו עלולה לגרום לנזק משמעותי.
✔️ בבריכות פרטיות יש לגדר ולסגור כל מעבר לכיוון הבריכה כל עוד אין באזור מבוגר שיוכל להשגיח על פעוטות וילדים.

זכי הלר
דובר מד"א

פורסם על ידי

תגובות פייסבוק

כתוב תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

*