ביום שני, ה-6 בינואר, התקיים בכנסת כנס חירום תחת הכותרת 'ברית המשרתים', ביוזמת חברי הכנסת בני גנץ, גדי איזנקוט וחילי טרופר. הכנס התמקד בדיון על סוגיית השוויון בנטל, גיוס לכלל החברה הישראלית, והאחריות המשותפת של כל אזרח למדינה ולביטחונה. לדיון בכנסת הגיעו ח"כ רבים שהגיעו לתמוך בעמדה הציונית, ואף מספר חברי כנסת מהקואליציה שנשאו דברים, לקראת סוף הכנס הגיע השר, יצחק וסרלאוף מעוצמה יהודית לכבד בנוכחותו בדיון בכנס.
בני גנץ: "לא נפקיר את חיילי צה"ל ואת החברה הישראלית"
בפתח הכנס, ח"כ בני גנץ, יו"ר המחנה הממלכתי ושר הביטחון לשעבר, הציג עמדה תקיפה וברורה לגבי הצורך בתהליך חקיקה אחראי:
"ישנה כוונה להעביר את החוק בקריאה שנייה ושלישית, על בסיס חוק זמני שנחקק הרבה לפני אירועי ה-7 באוקטובר ולפני שהמציאות השתנתה מקצה לקצה. נעבוד במשרד החוץ והביטחון כדי להבטיח שהחוק הזה ייעשה בצורה נכונה. אם גורמים בקואליציה חושבים שיש להם 'אקדח אוטומטי' להעברת חוקים שפוגעים בחיילי צה"ל – הם טועים."
הוא הדגיש את האחריות של המנהיגות לניהול התהליך בשקיפות וביושרה:
"נעשה כל מה שצריך כדי שלא נפקיר את החיילים, את המפקדים ואת החברה הישראלית כולה. זו לא רק מדיניות – זו חובה מוסרית ולאומית."
גדי איזנקוט: "השבת הסדר ההיסטורי – שירות לכולם"
הרמטכ"ל לשעבר, רא"ל (מיל') גדי איזנקוט, התייחס למצב הנוכחי ולצורך בתיקון עומק שיחזיר את הסדר החברתי:
"חלק משמעותי מהחברה הישראלית אינו נושא בנטל ההגנה על המדינה. מה שנדרש כאן הוא השבת הסדר ההיסטורי. הנהגה צריכה להוביל את המהלך הזה – גם ממשלת ישראל וגם ההנהגה החרדית. האחריות על ביטחון המדינה לא יכולה להיות רק על כתפי חלק מהעם."
איזנקוט דיבר על אמנה ישראלית חדשה:
"הפתרון טמון באמנה ישראלית רחבה, שתתבסס על עיקרון השירות לכולם. זהו הפתרון – מודל שירות רחב שמחבר בין הסדר לחלוקה. אנחנו לא מדברים כאן על ימין או שמאל, אלא על מחויבות בסיסית של כל אזרח במדינה."
יהונתן בן שבת, לוחם גבעתי: "אנחנו שם בשבילכם – תהיו שם בשבילנו"
במהלך הכנס נשא דברים יונתן בן שבת, לוחם גבעתי שנפצע קשה במהלך הלחימה ומרותק כיום לכיסא גלגלים. דבריו הצליחו לרגש ולהעביר בצורה חדה את תחושת העוול שחווים הלוחמים.
"שבעה חודשים הייתי בשיקום, ותהיתי למה החברים שלי לא באים לבקר. הם לא באים כי הם עדיין שם – הם לא יצאו מעזה. חודשים ארוכים של לחימה, בלי מקלחת נורמלית, בלי אוכל ראוי, בלי לראות את המשפחה. אבל הם עושים את זה בגאווה, כי הם מבינים שאף אחד אחר לא יעשה את זה."
הוא שיתף בתחושת הכאב והתסכול:
"הלב שלי נשבר כשאני רואה חוקים שמאפשרים למגזר שלם לא לקחת חלק. אי אפשר להמשיך ככה. כשאנחנו יוצאים להילחם, אנחנו לא נלחמים על חיפה או תל אביב, אלא על ארץ ישראל כולה. תהיו שם בשבילנו, כמו שאנחנו שם בשבילכם."
דבריו של יונתן חשפו את הפער בין מי שנושא בנטל לבין מי שנמנע מכך, וזכו לתשואות נרגשות מהנוכחים באולם.
הרב יאיר פראן: "לא יכול להיות שמפרידים בין דם לדם"
הרב יאיר פראן, שהוא נינו של הרב עובדיה יוסף ז"ל, שנשא דברים בכנס, הביא עמו את נקודת המבט הדתית-מוסרית על סוגיית השוויון בנטל:
"לא יכול להיות שמפרידים בין דם לדם. לא יכול להיות שבמדינת ישראל יש אימהות שישנות טוב בלילה, ואימהות שלא יכולות לעצום עין מרוב דאגה לילדיהן שנמצאים בחזית."
הרב פראן הציג את האחריות המוסרית של כל אזרח במדינה:
"חובת ההגנה על המדינה היא לא רק חובה לאומית – היא חובה מוסרית ודתית. אף אחד לא יכול להיות פטור לחלוטין. כל אחד חייב לתת את חלקו – בצבא, בשירות לאומי, בשירות אזרחי. זו ערבות הדדית, זו המהות שלנו כעם."
הוא קרא להנהגה לקחת אחריות:
"צריך אומץ פוליטי כדי לשנות את המצב. אי אפשר להמשיך להתעלם מהפער הזה. זו חובתנו המוסרית."
ח"כ יצחק קרויזר (עוצמה יהודית): "אפשר ללמוד תורה ולהיות בצבא"
גם ח"כ יצחק קרויזר ממפלגת עוצמה יהודית נשא דברים במהלך הכנס והביע עמדה מורכבת המנסה לגשר בין עקרונות השוויון לבין אורח החיים החרדי.
"אחרי ה-7 באוקטובר, ברור לכולם שצה"ל זקוק לכל לוחם ולכל יד תומכת. כדי שנוכל לקיים חברה שיכולה לקדם ערכים מגוונים, עלינו למצוא את האיזון הנכון. אפשר ללמוד תורה ולהיות בצבא – שני הדברים לא סותרים זה את זה."
ח"כ קרויזר הביע תקווה למתווה מאוזן:
"אני מאוד מקווה שהמתווה שעליו מדובר כרגע ישנה את המציאות שבה אנחנו נמצאים. זה לא הזמן לפטורים גורפים, וזה לא הזמן להתחמקויות. כולם צריכים לקחת חלק."
סגן ראש המועצה שומרון, דויד בן ציון: "האלונקה הזו כבדה, אבל אסור לנו לוותר"
דויד בן ציון, סגן ראש המועצה האזורית שומרון, המשרת במילואים לאורך כל השנה האחרונה, שיתף את תחושותיו הכנות לגבי המחיר האישי והלאומי של השירות:
"היה ברור לנו שאנחנו עושים את זה כי יש ערבות הדדית. זה הדבר היחיד שמחזיק אותנו. אנחנו יודעים שחייבים להחזיר את החטופים הביתה ושחייבים להגדיל את בסיס המשרתים. פיקוח נפש דוחה הכול."
בן ציון דיבר על מחירי השירות, האישיים והמשפחתיים:
"למדתי שנתיים בישיבת הסדר. היה ברור לי שאשלם מחיר מסוים – מחיר סיכון הנפש, פגיעה בתעסוקה, מחיר שאין ברירה אלא לשאת אותו. זו מציאות שאי אפשר להתחמק ממנה."
הוא התייחס לשיח שהיה בעבר סביב הסוגיה:
"בעבר הדרישה שלי הייתה שקטה. חבריי החרדים בישיבות, לא התעסקתי בסוגיה הזו. אבל היום, אנחנו נושאים את האלונקה הזו והיא כבדה. הציבור החרדי גדל, הנטל גדל, וזו שעה היסטורית."
בן ציון פנה במסר ברור אל הקואליציה:
"יש כאן רגע היסטורי. אסור להסיט את המבט. אסור לתת לפוליטיקה הקטנה להרוס את ההזדמנות הזו. זו אחריות כבדה שמונחת על כתפיכם."
לצד זאת, הוא שלח מסר ישיר לציבור החרדי:
"אני קורא לציבור החרדי – פקחו עיניים. אנחנו באמת אוהבים אתכם, לא מקלים ראש בשום ערך שלכם, מבינים לעומק את האתגרים שלכם. אל תפספסו את הרגע ההיסטורי הזה, שלא תהיה בכייה לדורות."
סיכום הכנס: עת למעשים, לא לדיבורים
כנס החירום בכנסת חשף את העומק והמורכבות של שאלת השוויון בנטל, אך מעל לכל הוא הבהיר נקודה אחת: השינוי מחייב הנהגה אמיצה ואחראית.
עיקרי המסרים שעלו במהלך הכנס:
1. שוויון בנטל הוא חובה מוסרית ולאומית.
2. אין מקום לפטורים גורפים – כל אזרח חייב לתרום את חלקו.
3. השירות יכול להיות צבאי, אזרחי או לאומי – אך הוא חייב להיות משמעותי.
4. נדרש תהליך הדרגתי, אחראי ומכבד את כל המגזרים בחברה.
קריאה משותפת לפעולה:
בני גנץ: "לא נפקיר את חיילי צה"ל."
גדי איזנקוט: "שירות לכולם – זהו הפתרון."
יונתן בן שבת: "תהיו שם בשבילנו."
הרב יאיר פראן: "אי אפשר להפריד בין דם לדם."
ח"כ יצחק קרויזר: "אפשר ללמוד תורה ולשרת בצבא."
הכנס הסתיים בקריאה ברורה למקבלי ההחלטות: "הגיע הזמן למנהיגות אחראית ואמיצה שתפעל למען עתיד צודק, שוויוני ובטוח למדינת ישראל."
המסר מהכנס היה ברור: השינוי הוא לא אפשרות – הוא הכרח.