שאלת השיוויון בנטל, הגיוס ושירות המדינה היא נושא רגיש ומרכזי בישראל. המתווה החדש לשירות ישראלי כלל-חברתי מציע פתרון של אחדות ותרומה משותפת לכלל הצעירים במדינה. במסגרת המתווה, כל צעיר וצעירה בישראל, ללא קשר למוצא, דת או מעמד חברתי, יוכל לתרום באמצעות מסלולי שירות מגוונים המותאמים לאוכלוסיות השונות. היוזמה מכוונת להעלות את האחדות הלאומית ולחזק את החוסן החברתי של ישראל באמצעות שירות אחיד ומשמעותי.
העקרונות המרכזיים עליהם המתווה מבוסס:
1. שוויון והכלה: המתווה מבקש לבטל את ההבדלים בין מגזרים ולאפשר שוויון אמיתי בנטל השירות, כך שכל צעיר ישראלי יוכל לתרום למדינה באופן מותאם ליכולותיו.
2. תרומה רחבה: השירות לא בהכרח יתמקד בצה"ל אלא ישלב מסגרות נוספות כמו שירות אזרחי בתחומי החינוך, הבריאות, הרווחה, והשירות הקהילתי, כדי להבטיח שכל מגזר ימצא מקום לתרומה משמעותית.
3. העצמת קהילות: על פי המודל, השירות המשותף יתרום לבניית קשרים חברתיים ויאפשר לצעירים מכל קצוות החברה להכיר זה את זה, לחזק ערכי ערבות הדדית ולהפוך את השירות למשמעותי גם ברמה האישית והחברתית.
נתוני גיוס והפוטנציאל הטמון במתווה:
נכון להיום, כ-50% מהאוכלוסייה היהודית הצעירה כולה מתגייסת לצה"ל, בעוד בקרב קבוצות אחרות, כמו החרדים והערבים, שיעורי הגיוס והשירות האזרחי נמוכים בהרבה. המתווה החדש מעריך כי ייתכן להעלות את שיעורי השירות באופן ניכר אם יוקם מודל פתוח ומותאם יותר. על פי נתונים כלליים, בישראל קיימים כ-30% מצעירי המדינה שאינם מבצעים כל סוג של שירות, דבר המשאיר פוטנציאל תרומה רחב שניתן לנצל.
המודל החדש לשירות ישראלי מציע דרך אפשרית להפוך את השירות הלאומי לזמין ושוויוני לכל. המהלך לא רק ישפר את השוויון החברתי אלא גם יחזק את המרקם החברתי במדינה. כל צעיר יוכל לתרום בהתאם ליכולותיו והעדפותיו, כך שתרומתו תהיה יעילה ומשמעותית הן לו והן לקהילה. מתווה השירות הישראלי לא רק משקף שינוי חברתי אלא מהווה תקווה לעתיד בו החברה הישראלית תהיה מאוחדת יותר, שוויונית ובעלת ערכים של ערבות הדדית.
את המתווה מקדמים במפלגת כחול לבן במטרה לייצר שיתוף פעולה בין רוב חברי הכנסת.
להעמקה במתווה : https://www.sherut4all.com